Ugrás a fő tartalomra

A Google Fotók tömörítésével semmi baj.

A Google Fotók tömörítésével semmi baj.

Originally shared by Attila Debreceni

No, hát fogtam egy (pár) tök átlagos, mobillal lőtt képet, megjárattam a G vééégtelen tárhelyén, és összenéztem az eredetivel, hogy lássam: tényleg van-e értelme huzigálni a szánkat arra az infóra, hogy a nagytesó újratömöríti a képeket.
Tök átlagos, mobillal lőtt képet. Azaz kicsit zajos, kicsit jpeg-artefactos, kicsit életlen itt-ott, kicsit aberrált kromatikusan, tök snassz 8MP-s képek, amit egy N5 kiköp magából csutka felbontáson. Hogy miért ilyet? Mert a Google Photos ilyen fotókra van kitalálva.
Szóval feltöltöttem, lehúztam, beraktam ezt is, meg az eredetit is a GIMP-be, képeztem a különbségüket, kihúztam a spektrumát, és megnéztem az eredményt. A GIMP azt mondta nekem, hogy
- a képpontok 51%-a tök változatlan,
- a maradék 48%-a max 3 intenzitásértékkel tért el az eredetitől (a klasszikus, 30-59-11%-os súlyozással számolva),
- 1% ami erősebb változás.
Ezután megnéztem a különbséget képként, és azt kellett látnom, hogy a változások elhelyezkedése nagyon nagy százalékban nem illeszkedik a forrás kép főbb struktúráira (éleire), vagyis szinte sohasem jár él "roncsolódással", és a mértéke mindig a forrás kép jpeg artefactjának szintjén mozog (ahol struktúrára illeszkedik, ott is kérdőjeles, mert az eltérés a forrás Cb/Cr csatornáinak eleve erősebb tömörítéséből adódó hamis színes éleire esik, így néha nem hogy rontana, de javít a végeredményen, bár ez tök random).
Lefordítva: egy 2400x3200-as képen egy 150x150 méretű, nem túl közeli, de még "értelmezhető" méretű arc 400%-on már rendesen műtermékes a forrás képen is, ennél kisebbre nem nagyon érdemes mobillal komponálni. Ha ezt keresztültoljuk a G rendszerén, a (már eleve sem tökéletes minőségű) kapott arc nem lesz sem életlenebb, sem "zajszűrtebb", sem úgymond "rosszabb". Erősebb nagyításban azt láthatjuk, hogy egyszerűen máshol vannak a műtermékek mint eddig, de 100% nézetben a kép (arc) egészét nézve nincs érzékelhető különbség.
Tehát: fölösleges a hiszti. Az emberek 99.9%-ának (aki nem 16MP-s RAW-ot akar feltolni, aztán picsog, hogy nem tud belőlük végtelen mennyiséget tárolni változatlan minőségben, ingyen) tökéletesen meg fog felelni.

Megjegyzések