Ugrás a fő tartalomra

20 év után javítást és frissítést adott ki a GEOS fejlesztője.


20 év után javítást és frissítést adott ki a GEOS fejlesztője. Ezt a windows-szerű operációs rendszert 1986-ban (!!!) adták ki a Commodore 64 számítógép mellé. Brutális megoldásnak számított a maga idejében, pláne ezen a vason. Az új verzió még több, időközben megjelent perifériát is támogat. Igen, azért 20 év után, mert akkor jelent meg a v2 változat, ez pedig a v3 változat már. Végre. Vagy mi... :D

A frissítéséről bővebben:
https://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=69596

Bővebben a rendszerről:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/GEOS_(8-bit_operating_system)

Megjegyzések

  1. Woooow! Ez nekem is megvolt C64-re. Könyvem is volt hozzá.

    Annyit tennék hozzá, hogy nem önálló operációs rendszer volt, hanem csak egy grafikus frontend az op. rendszer fölé csakúgy, mint a korai windowsok.

    VálaszTörlés
  2. Serdülő geekek nem kerülhették ki. :) Nekem az Amiga Workbenchez volt huzamosabban szerencsém.

    VálaszTörlés
  3. Tibor Sziráki Hát ha nem a Basic nyelvre épült, és önálló működést, saját funkciókat adott, mely a rendszert alkotta, akkor ez egy OS. Minden komolyabb leírás önálló OS-ként kezeli, amit keményen a hardver sajátosságaihoz igazítottak.

    VálaszTörlés
  4. A Commodorokon Kernal van, ami egy elírás miatt Kernel kellene legyen, csak elcseszték. 🤣 Ez félig a Biosnak felel meg. Ezen "fut" az OS.

    VálaszTörlés
  5. Nekem C128-am volt, emlékszem, hogy egyfolytában nyaggatta a floppyt a Geos128, mert (ma már tudom), azon volt a swap.
    Nagyon profinak gondoltam azt a hangot, imádtam, hogy zörög a szobámban 🙂

    Swap... Mi minden elfért 1.2Mb-on!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése