Ugrás a fő tartalomra

Miért Lubuntu?


Miért Lubuntu?
Egy Asus Eee PC 901-re kerestem olyan OS-t, ami használhatóbb, mint egy Windows XP vagy 7-es. Az Atom CPU és a 2GB-ra bővített RAM a gyorsabb 16GB SSD-re cserélt háttértár alkalmatlan volt a gyakorlatban még egy alap szintű netezésre is, negyed óra volt, mire bármit is kezdhettem a géppel. Fogtam hát a számomra akkor még viszonylag ismeretlen Linux disztrókat, melyekhez volt Eee támogatás, és USB-ről bootolva próbálgattam őket. Ami USB-ről fut, az hasít SSD-ről. Az Atomot hűtő ventilátor rendre felpörögve maradt, pedig sok OS változatot megnéztem. Már majdnem Ubuntu lett, mert egyszerű használni a Linux előtt idegen usereknek is. De egyszerűen rettenetes lassú lett még SSD-ről is, ha jobban használni kezdtem. Erre mikor sokadik alkalommal olvastam, hogy_Lubuntu_, rájöttem, hogy nem elírás, van ilyen disztró. Az első boot után elhallgatott a ventilátor. Ez tűnt fel elsőre. Csendes a gép! Mi van? Csendes a gép!
Mindez csak azért, mert Lightweight X11 Desktop Environment (LXDE) a default GUI. Mégis adja azt, ami az Ubuntu kényelme. Ráadásul ahogy jött a 12.04-re a következő verzió, úgy jött a Lubuntu változat is. Most 13.10 van, és nincsen vele több macera, mint az eredeti disztróval.
Ami itt ugye nincsen, az a szépen animált, beépített kereső, amitől amúgy is herótom volt. Nekem ez az egy nem tetszik az Ubuntu eredetijében. Mindent keres, csak a lényeget nem, vagy két lépésben. Akkor meg minek?
Aztán az asztali gépen is SSD bővítés történt, és arra is első körben Ubuntu ment. De hiába a P4 3GHz HT CPU, régi az architektúra. Zúgott, bár nem annyira, mint a Windows, de a gyenge videó kártya miatt itt sem nyerte el a tetszésemet. Tehát jött az Ubuntu. De úgy, hogy az Ubuntura tettem rá. Simán ette a dolgokat, megmaradt minden lényeges, és közben fogadott a lájtos LXDE felület.
Tehát már két gépen is ez fut nálam.
Megérte belevágni, és nem csalódtam.
http://lubuntu.net

Megjegyzések