Ugrás a fő tartalomra

Egy durva bemutató: így működik Kínában a mindenkit figyelő, mindenről tudó rendszer


https://hvg.hu/tudomany/20180919_kina_tarsadalmi_kreditrendszer_hogyan_mukodik_pontszam_megfigyeles_digitalis_diktatura

Megjegyzések

  1. Erre mondtam, hogy előbb utóbb úgyis mindenki tud majd mindent. A technológia lehetővé teszi, előbb utóbb a jelenlegi állami meg titkos rendszerek nagy részéből is szivárogni fognak az adatok, de az egyszerű állampolgárnak kvázi nem lesznek titkai. Fel kéne rá készülni, de leginkább készíteni a gyerekeinket.

    VálaszTörlés
  2. A félelmetes az, hogy az adat időtlen. Azaz a ma még ártalmatlan cselekedet később, utólag is bűnnek számíthat. Ez így fog működni. Ez a gond az ilyen szintű bigdatával.

    VálaszTörlés
  3. Sancho Vi At a bigdata nem probléma. A probléma itt is azzal van, hogy milyen szabályrendszert építesz mögé. A kínai megoldással sem az a probléma, hogy elérhetővé válnak a tények, hanem az, hogy hogy használják fel ezeket a tényeket. Minden bizonnyal van helyes módja is a felhasználásnak - és mint látjuk (legalábbis a mi véleményünk szerint) helytelen is. De ez továbbra sem a bigdata hibája.

    VálaszTörlés
  4. Jajj, kérlek ne kapaszkodj bele egy szavamba. Nyilván egyetértek Veled. De itt nem az a kérdés, hogy mi lenne helyesen. Hanem az, hogy állami kézben, azaz egy elnyomó szervezet kezében milyen a felhasználás lehetősége. A gyakorlat bebizonyította, hogy rettenetes.
    Kormányunk most kezdett el nagy figyelmet fordítani a MI technológia iránt. Szerinted mire fogja használni? Semmi jót nem szabad feltételezni.

    VálaszTörlés
  5. Nem lehet olyan szabályrendszert építeni, hogy egy ekkora adatbázis ne legyen veszélyes. Csak nem megépíteni lehet az ekkora adatbázist. Ahogy a fészbuk is már túl van azon a méreten, amikor még ki tudnánk védeni a veszélyeit.

    Most a fészbuk manipulálásával sikerült az usa elnöki székébe juttatni egy közveszélyesen buta és hiú embert. Legközelebb lehet hogy olyat is sikerül, aki majd atomháborút robbant ki.

    Ceterum censeo a fészbukot fel kell darabolni.

    VálaszTörlés
  6. Horváth Gyula Akkor a Google-t is. Bár tény, hogy azon keresztül nehezebb manipulálni az embereket.

    VálaszTörlés
  7. Tamás Nagy Engem meg lehet győzni! Daraboljuk azt is!

    VálaszTörlés
  8. A videó megnézéséig csak most jutottam el, de megéri a fél órát, durván tömény.

    És hát az a nagy helyzet, hogy itt a könyvszekrény körüli civilszervezetes aktivitásom miatt már feketelistán lennék, miután hivatalosan megkaptuk a lesorosszervezetezést. A csírák már itt is megvannak, csak még nincs ekkora technikai háttérrel megtámogatva, viszont a társadalom egy része már ugyanúgy elfogadta mindezt, mint a videóban a rendszernek örvendők.

    VálaszTörlés
  9. Attila Csongor Kiss nem lesz ennek jó vége :-/

    VálaszTörlés
  10. Horváth Gyula igen, nagyon nem.

    S az a durva, hogy ettől már gimi közepén is szarul voltam egy hétig, miután megnéztük a Háborús játékok (War games) c. filmet majd ugyanez megvolt a Terminátor után is. A kocka srácokkal agyilag bénultan álltunk a mozi előtt, hogy bassza meg, hát effelé visz az, hogy már otthon is pasziánszozhatsz és hogy ha csak hangyafasznyit is, de mi is ezt a jövőt segítjük elő a munkánkkal?! És akkor még mindez a fasorban sem volt, ráadásul az a két vízió még kutyafüle ehhez képest.

    Közben meg ez nem is a Facebookról szól, hanem hogy aki azt feldaraboltathatná, az mit csinálhat, ha úgy dönt, és hogy mennyire nem tehetsz semmit ellene.

    VálaszTörlés
  11. Attila Csongor Kiss

    Habár fölűl a gálya,
    S alúl a víznek árja,
    Azért a víz az úr!

    VálaszTörlés
  12. Tamás Nagy szép gondolat, csak közben kicsit sokallom már a gályázást.

    VálaszTörlés
  13. Attila Csongor Kiss Ki nem? :) Itt inkább az a lényeg, hogy van az a határ, ahol a korbácsolás mértéke visszaüt. Kínában most elhitették az emberekkel, hogy ez a megfigyelőrendszer jó nekik, de egyszer vissza is üthet. 1.5 milliárd ember meg ha megindul...

    VálaszTörlés
  14. Tamás Nagy ez szép és jó, de közben eltelik egy fél emberöltő, majd egy másik az ebből kilábalással vagy egy még ennél is durvább alternatívába csúszással és közben meg baszhatjuk.

    VálaszTörlés
  15. Attila Csongor Kiss Hacsak addigra a klímaváltozás ki nem csinál minket.

    VálaszTörlés
  16. Attila Csongor Kiss Ez mindig így volt. Előbb utóbb muszáj lesz az emberiségnek egy tényleges egyenlőségen alapuló társadalmat felépíteni az erőforrások kifogyása és a Föld pusztulása miatt + teljes robotizálás, vagy rengetegen halnak meg mielőtt teljes totalitárius autokráciákba nem fulladunk.

    VálaszTörlés
  17. Tamás Nagy mindeközben azért jelenleg is vannak bőven országok, amelyek állampolgárai köszönik szépen, de boldogan élnek és nem kell ilyen hatalmi dolgoktól tartaniuk, s nem hogy engedik őket kibontakozni, hanem még támogatják is őket ebben. Ez persze nyilván egy általánosítás. S persze, mindig is volt ilyen, pro és kontra is párhuzamban, csak én jelenleg azt látom, hogy apámék is a kontrát kapták ki és mi is, s a dolgok jelenlegi állása szerint kislányod is ezt vagy ennek az időszaknak az utónyögését fogja megörökölni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése