Ugrás a fő tartalomra

D-Link DIR-605L Cloud Router N300 a házban

D-Link DIR-605L Cloud Router N300 a házban

Tegnap este beüzemeltem, leváltotta a régi rosszalkodó routert ez a home kategóriás fekete herceg. Végül a Speedshop (http://goo.gl/ghrjU) és az Edigital (http://goo.gl/6wjpB) közül az utóbbit választottam kiszállítással, mivel ott volt raktáron, egyébként fillére ugyan annyi volt még a futár díja is.

Előzmények
∎ http://goo.gl/kffzD
∎ http://goo.gl/JjdFz
∎ http://goo.gl/5Dl21

Első tapasztalatok

Kihasználhatatlan számomra a 10 000 Ft feletti routert kategória, és ebben is és a korábbi modellben is van egy halom funkció, ami soha nem lesz aktív. Sikerült a weben átnézni, mit is tud, és közben rájöttem, hogy kvázi ismerem, mivel a wlan routerem előtt is egy D-Link volt, csak wifi nélkül.

Kezdem a szívással:

A Diginet PPPoE belépést kíván, de valamiért se ez az új, se a nagyon régi routerem nem képes csatlakozni a netre, ha a routert a 10.0.0.1 címre teszem (vélhetően azért, mert a Default Gateway 10.0.0.1). A Netgear nem panaszkodott, simán működött így. Emiatt át kellett szerveznem a teljes otthoni fix IP kiosztást. A legtöbbet a Synology USB Station 2 NAS-sal szívtam, mivel szerencsétlent valamiért nem látta DHCP kiosztással a DIR-605L sehogy sem. Így a régi routeren át kellett okostelefonnal viccelődve állítgatnom, majd dugdosnom (igen, NAS restart is volt, emiatt a HDD-k kerregtek is az újraindexeléssel vagy két órát hajnali kettőig).

Míg a Netgear nagyon sok beállítást restart nélkül visz, a D-Link a legegyszerűbb módosításnál egy akár fél vagy másfél perces restartot nyom. Ez azért az elején szívás, viszi az időt.

Nem szívás, de érdekes tapasztalat: A "Cloud" szó lóf♞szt jelent a készülék nevében, nem felhő alapú szolgáltatást. Nehezen is tudtam elképzelni, mit akar egy router a felhővel. Aztán ahogy nézegettem használat közben a dolgokat, közben esett le, hogy HA veszel egyéb D-Link cuccokat, mint D-Link Cloud kamerát, illetve D-Link NAS-t, amit Cloud pecsétes, akkor lesz saját felhőd. Bár most is van, lásd Synology, de ezek rányomták a Cloud pecsétet, mert van Android és iPhone appjuk. Nem,, mobilwebes felület nincsen, de valamivel előrébb kell kerülni a konzumer piacon, és az ilyen marketing plecsnikkel lehet. Vagy nem, nem tudom, de próbálkoznak. Nem emiatt vettem a szervert, de reménykedtem benne, hogy többet kapok ezzel a jelzővel, és nem. Bánni nem bánom, csak kicsit átverésnek érzem. Nem magam miatt, hanem azok miatt, akik azt hiszik, hogy NAS nélkül van felhőjük.

Minden rendben van.

Más bajom nem is volt eddig, minden rendben működik. Egyből érzem, mennyivel gördülékenyebb a hálózat, a wifi működése, és hát a régi stabilitás, hogy nem kell naponta 2x állítgatni a routert, ez így baba. A Synology is elérhető az Android appjaival, gyors, nem vár, távolról sem szórakozik. Ez kellett! :)
http://dlink.hu/cs/Satellite?c=Product_C&childpagename=DLinkEurope-HU%2FDLProductCarouselMultiple&cid=1197392686303&p=1197318959451&packedargs=ProductParentID%3D1197318794238%26category%3DQuickProductFinder%26locale%3D1195806715783%26term%3DDIR-605L&pagename=DLinkEurope-HU%2FDLWrapper

Megjegyzések