Ugrás a fő tartalomra

"Igen ám, de Arisztotelész sem nagyon árulja el, hogy milyen erényeken alapul az erkölcs, így kicsit nehezebb...

"Igen ám, de Arisztotelész sem nagyon árulja el, hogy milyen erényeken alapul az erkölcs, így kicsit nehezebb szenzort rendelni hozzá. Ezen áll vagy bukik az arisztotelészi etika gépesíthetősége: meg tudjuk-e mondani a gép által mérhető módon azt, hogy mi az a jó, erkölcsös, helyes, amitől az ember jól érzi magát."
https://fintechradar.hu/startup/0402/lehet-e-etikus-egy-mesterseges-intelligencia/?utm_content=bufferef37e&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=facebook_hirdetes

Megjegyzések

  1. "Az erkölcs fogalma alatt egy adott társadalom által régebbi tapasztalatok alapján összegyűjtött és helyesnek ítélt viselkedési szabályok összességét értjük." Szóval ha lesz megfelelő számú AI akik szerint szerint helyes az embereket irtani, akkor mindezt erkölcsösen tehetik meg :)

    VálaszTörlés
  2. Nincsen ilyen részletességgel kifejtve, de ilyennek miatt sem javasolják még az ilyen algoritmusok programozását.😉

    VálaszTörlés
  3. Játéknak azért jó. Ahogy Asimov törvényei is azok, mert nem programozhatóak, és nincs is értelme programozni, hiszen, mint minden rendes sci-fi, nem a robotokról, hanem rólunk szól.

    VálaszTörlés
  4. Én erre úgy gondolok, mint az azonos törvények alá rendelt, összezárt, egymásra ható testekre: hosszú távon kialakul egy attraktor, egy rend a káoszban.
    Ugyanígy megvannak az emberek esetében is a dinamikák, az egymásra hatás, és az egyensúlyra való törekvés; a hosszú távon kialaluló attraktort közelítően leíró "egyenletet" hívhatjuk erkölcsnek is akár.
    Az AI számára hasonló szabályrendszert létrehozni nem nagy kaland, a párhuzam működik is, hiszen vadászós játékban két AI nagyon hamar elkezd összedolgozni, a probléma nem is ez, hanem hogy az emberek esetén az egyik legfőbb dinamika a halandóság.

    Számomra a legérdekesebb kérdés, hogy van-e értelme emberi szabályok szerinti erkölcsnek az AI esetén.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése