Ugrás a fő tartalomra

Title


Megjegyzések

  1. Ha a kettőt összefűzöm akkor az a végeredmény, hogy a munkáltató jól járhat a robotokkal viszont a munkavállalók számára lehetnek negatív következményei ha megjelennek.

    VálaszTörlés
  2. És az ezen a területen várható esetleges robbanásra sem vagyunk társadalmilag felkészülve.

    VálaszTörlés
  3. Azért még a robotok sem :-D
    Volt nálunk egy bemutató pár hete. Nem tudom, mi volt a vezetőség célja vele de ha csak annyi, hogy az operátoroknak legyen egy derűs napjuk az üzemben azt sikeresen elérték :-)
    Egyelőre nincs még itt az újabb ipari forradalom ideje.

    VálaszTörlés
  4. Nincs, de érik és jelenleg úgy tűnik, hogy ez lesz a következő dobás, megfűszerezve az AI-val. Amire meg még annyira sem vagyunk felkészülve.

    VálaszTörlés
  5. Lovass Róbert megnézném az arcod, ha heggesztőként dolgoztál volna valami autógyárban a 90-es, 00-es évek közepette, aztán elküldtek volna, mert jöttek a robotok. Vagy ugyancsak autógyárban festőként. Vagy mikroelektronikai cégnél alkatrészbeültetőként. Vagy igazából bármilyen gyártósor mellett.
    Vagy dolgozhatnál entry level ügyfélszolgálaton manapság. Ott is rebegne a pillád.
    Szóval, nyilván, vannak dolgok, amik nehezebben automatizálhatóak, mint mások. De azért egyre több dolgot sikerrel automatizálnak / robotizálnak, és igen, fel kell rá készülni. Ha csak derűsen nézed, hogy jelenleg hogy bénáznak a gépek, baromi nagyot fogsz tudni koppanni, mikor aztán kézbe kapod a munkakönyved.
    Elég csak követni Youtube-on a Boston Dynamics csatornáját.

    VálaszTörlés
  6. Lovass Róbert Mit operálnak ott, ahol nevetnek a robotokon?

    VálaszTörlés
  7. Zsolt Menyhart Boston Dynamics csatornáját és az élet történéseit figyelemmel kísérem bármily furcsán is hangzik. Amit leírtál azzal majdnem teljesen egyet értek kivéve a "koppanást" LOL
    Ui.: a robotika alapvetően automatizálható gyártósoron életképes manapság, ahol nem ugyanazt a pár tíz pár száz mozdulatsort kell elvégezni percenként ott nincs létjogosultsága. Egyelőre.

    VálaszTörlés
  8. Tamás Nagy CTRL+C, CTRL+V: a robotika alapvetően automatizálható gyártósoron életképes manapság, ahol nem ugyanazt a pár tíz pár száz mozdulatsort kell elvégezni percenként ott nincs létjogosultsága. Egyelőre.

    VálaszTörlés
  9. Lovass Róbert Még talán meg is osztottam azt a cikket, melyben arról is szó volt, hogy a marógép mester emberek beállításait felveszik,és MI számolja ki legközelebb, hogy mi az optimális, és így javítanak 10-20% élettartamom a késeken, miközben az egész gyorsabb, és ezt már tudják. Szóval egyedi gyártás smafu.

    VálaszTörlés
  10. Durván egyre több olyan területen alkalmazhatókká válnak, amelyeknél korábban még elképzelhetetlen volt. Ezzel párhuzamosan viszont nekem úgy tűnik, hogy nem teremt a dolog más jellegű egyéb munkát annyit (előkészítés, karbantartás, ellátásuk), mint amennyit kivált.

    VálaszTörlés
  11. Attila Csongor Kiss "előkészítés, karbantartás, ellátásuk" - Nem mintha ezek nem lennének ugyanúgy gépekkel megoldhatók hosszú távon.

    VálaszTörlés
  12. Sancho Vi At te is olyan folyamatot említesz ami gyakorlatilag évek óta PC-vel megoldott, szinte már teljesen automatizált. Sőt! A Trumpf gépeivel full automatizált is lehet és a napi kiszolgálás annyiban merül ki, hogy a marógép egyik oldalához lepakolják a 100-200 db "lemezt", vagy tömböt vagy akármit a másik oldaláról meg elviszik a kész kimart egységeket.
    Abba kellene belegondolni, hogy nagyon sok ipari szegmensben nem járható út a tömeggyártás mivel nincs rá olyan mértékű igény ami indokolná, hogy "egy beállással két héten keresztül ugyanazt kelljen végezni". Pl. nálunk van olyan nap amikor egy operátor négy-ötféle egymástól teljesen eltérő terméket szerel össze amelyek egymáshoz még csak nem is hasonlító alapanyagai különböző logisztikai folyamatok által kerülnek hozzá. Nem beszélve arról, hogy vannak olyan bonyolultságú folyamatlépések amihez azért egy gyermeki agynak tekinthető MI hozzá sem tud még szagolni. Ezt a kettőt add össze és rájössz, hogy most még nagyon sok cégnek egyszerűen nem éri meg robotikában gondolkodnia.

    VálaszTörlés
  13. Lovass Róbert Persze. Csak azt felejted el, hogy a hazai ipart a tömeg munkák mozgatják, nem a sok kis egyedi gyártás.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése