Ugrás a fƑ tartalomra

😂

😂
http://prog.hu/hirek/4720/szornyu-programozasi-nyelvet-keszitenek-es-most-te-is-segithetsz-ebben

Megjegyzések

 1. :D
  Még beleraknåm a Forth fordított lengyel jelölését :D

  VålaszTörlés
 2. Ó, lennĂ©nek ötleteim! Ha nem is mind ezekbƑl a nyelvekbƑl.

  De a szigorĂș tĂ­pusossĂĄg babonĂĄjĂĄt mĂ©g oktatjĂĄk is, Ă©s ĂĄltalĂĄban egy nyelv nagy jĂłsĂĄgĂĄnak tartjĂĄk. ÁltalĂĄban minĂ©l kĂ©pzettebb programozĂł valaki, annĂĄl inkĂĄbb ragaszkodik hozzĂĄ.

  //lehet hogy itt is provokåló lesz ez a megjegyzés, de nem baj :-)

  VålaszTörlés
 3. De összeszedhetjĂŒk, kinek mi a kedvence. PĂ©ldĂĄnak nĂ©hĂĄny az enyĂ©mek közĂŒl:

  hosszĂș kulcsszavak, fƑleg a gyakran hasznĂĄltak esetĂ©n - fieldbyname
  több szavas kulcsszavak - group by, order by
  több utasĂ­tĂĄsban szereplƑ, mĂĄst jelentƑ kulcsszavak - end

  VålaszTörlés
 4. HorvĂĄth Gyula Szerintem az statikus es/vagy eros tipusossag inkabb projekt meret es penz (marmint mennyitol esik el a tulajdonos, ha megsem okes valami) kerdese. 1-2 fejleszto, zero business risk: nem igenyel tipusossagot. 20-50-100 fejleszto, nanosecundumban mert 5 szamjegyu kieses: el sem kepzelheto nelkule

  VålaszTörlés
 5. RichĂĄrd KovĂĄcs Mivel 5 fƑ feletti fejlesztĂ©srƑl nem tudok nyilatkozni, elfogadom, amit mondasz. Ugyanakkor tartom, hogy egy olyan pinf egyszerƱ dologrĂłl van szĂł, amit a fordĂ­tĂłnak kezelnie kell(ene).

  Meg aztĂĄn sok Ă©v alatt rengeteg hĂŒlye hibĂĄval talĂĄlkoztam, de soha olyannal, amit tĂ­pushiba okozott volna.

  VålaszTörlés
 6. HorvĂĄth Gyula Akkor te szerencses vagy :) Ha nincsenek tipusok a fejleszto feladata kezelni oket, innentol vagy jo lesz vagy nem. A legnagyobb baj a dinamikusan tipusos nyelvekkel, hogy csak runtime derulnek ki a turpiszsagok, es en jobb szeretem a runtime hibakat minimalizalni. De felreteve a mit nyelsz ha vannak tipusaid dolgot, mit nyersz azon ha nincsenek? Egy kis gepelest, aminek joreszeben segit az ide? (Raadasul vannak tipusos nyelvek, amik kitalaljak a tipust, ott meg csak extra gepeles sincs.)

  VålaszTörlés
 7. Sancho Vi At Bizony ĂĄm!

  RichĂĄrd KovĂĄcs PĂ©ldĂĄul azt nyerem, hogy a fordĂ­tĂł nem vernyĂĄkol nekem, hogy a kĂ©t string vĂĄltozĂł vagy integer között nem tud Ă©rtĂ©kadĂĄst vĂ©gezni. Meg azt is nyerem, hogy lehetƑsĂ©g szerint a feladat kreatĂ­v rĂ©szĂ©vel foglalkozhatok, nem a favĂĄgĂĄssal. Meg nem kĂ©ne hĂŒlye lebegƑpontos szĂĄmokat hasznĂĄlni csak azĂ©rt mert a fix tizedesesek nem tudnak elĂ©g nagy szĂĄmokat kezelni. PĂ©nzĂŒgyi rendszereknĂ©l napi problĂ©ma.

  A fejlesztƑnek mit kell kezelni? Bevezet egy vĂĄltozĂłt mondjuk partnernev nĂ©ven. Ugye sejted milyen tĂ­pus? A mĂ©retellenƑrzĂ©st meg attĂłl fĂŒggƑen kell megtenni, hova lesz letĂĄrolva, de ha a vĂĄltozĂłban is lĂĄtni akarom (nem akarom), akkor lehet a neve partnernev100 is. Nem fogom akarni ezzel a vĂĄltozĂłval szĂĄmolni egy eladĂĄs ĂĄfĂĄjĂĄt, se egy termĂ©k összsĂșlyĂĄt.

  Nem az zavar, ha az elejĂ©n meg kell mondanom mi ez, bĂĄr felesleges, de ha a stringekbƑl több van, integerbƑl több van az macera.

  De nem is azzal van bajom, ha van ilyen, hanem azzal, ha ezt tekintik egy programnyelv jĂłsĂĄga mĂ©rtĂ©kĂ©nek. Nem az, ez a compiler butasĂĄga, Ă©s a mestersĂ©ges intelligencia hiĂĄnya azon a terĂŒleten (programozĂĄs), ahol a legkönnyebben megoldhatĂł feladatok vannak.

  Szidjuk inkĂĄbb a hĂŒlye nyelvi megoldĂĄsokat!

  VålaszTörlés
 8. HorvĂĄth Gyula
  "hogy a fordĂ­tĂł nem vernyĂĄkol nekem" hanem majd runtime jon. mennyivel jobb

  "a feladat kreatív részével foglalkozhatok" csak atalkitani ne kelljen, mert akkor lehet nyomni a shift kontrol f-et orrverzesig meg tesztelni mindent, mert ha csak 1 helyen nem irtad at a hivatkozast runtime jon a baj

  "Ugye sejted milyen tĂ­pus?" persze a fejleszto sejtni, csak a user nem, aki majd bekuld eletkornak romai szamokat

  "partnernev100" clean code? ez kb olyan mintha kommentbe melleirnad, aza semmi, mert semmi nem garantalja, hogy az kesobb is az lesz

  "tekintik egy programnyelv jósåga mértékének" nem ez a josag merteke, legalabbis szerintem, hanem az, hogy minimalis erobefektetesert cserebe oriasi nyereseg az, hogy compile time elojonnek a hibak, es hogy olyan ide tamogatas van, amirol a dinamikus/gyengen tipusos nyelvek csak almodnak.

  Mi 16an dolgozunk a backenden kb 150000 kodsoron 24 subprojektben (es szerintem a mienk egy kicsi projekt). Vert pisalnank ha nem volna minden tipusos, meg nem volna ide tamogatas.

  Na mindegy valszeg nem fogjuk egymast meggyozni :)

  Amugy azert szeretem a Go-t mert a skriptnyelvek egyszerusegevel lehet megis tipusos kodot irni, es a parancssori eszkoz tud mindent, amit elvarok egy ide-tol

  VålaszTörlés
 9. Valszeg tĂ©nyleg nem. De lehet hogy azĂ©rt nem, mert Ă©n mĂ©g sose talĂĄlkoztam futĂĄsidƑben olyan hibĂĄval, amit ez okozott volna. Persze amikor Ă©pp szigorĂșan tĂ­pusos nyelvvel dolgoztunk, akkor azĂ©rt nem, de sokszor dolgoztunk lazĂĄn tĂ­pusos nyelvvel is Ă©s automatikus tĂ­puskonverziĂłssal is. Arra a pĂĄr Ă©vre, amĂ­g a MI ĂĄtveszi teljesen a programozĂĄst tƑlĂŒnk meg mĂĄr tĂ©nyleg mindegy :-)

  VålaszTörlés

MegjegyzĂ©s kĂŒldĂ©se