Ugrás a fő tartalomra

Nagytesó lvl 3

Nagytesó lvl 3
http://www.hirstart.hu/hk/20160729_ugy_kotik_be_az_italautomatakat_a_nav-hoz_hogy_olyat_nem_pipaltal

Megjegyzések

  1. Vagyis azt, hogy valaki italt vesz. Azt nem, hogy te vagy én.

    VálaszTörlés
  2. Hú de jó lesz ez valakinek...annak aki a gépek bővítéséért felveszi a lóvét.

    VálaszTörlés
  3. Automata italt nem szoktam venni. Inkább csak a technológia a lényeges. Egyre több a NAV-ba között eszköz, ami a vásárlásaidról is egyre többet tud.

    VálaszTörlés
  4. De pont ez a lényeg, hogy nem a vásárlásaimról hanem szimplán a vásárlásról, ami nem köthető hozzám. A pénzügyi tranzakció utazik személyes adat nélkül. A pénzérme alapján pl helyből honnan is tudná, hogy ki vagyok?

    VálaszTörlés
  5. Nyilván a cégek, üzemeltetők a (z utólagos) könyveléssel sok forintot el tudnak tüntetni, a ZAPEK-nél kicsit jobban rá akarnak látni a valódi bevételre.
    A baj inkább azzal van, ahogyan ott fent, az elosztásnál bánnak a befolyt pénzekkel.

    VálaszTörlés
  6. Attila Csongor Kiss Ennyire naív vagy? :D Amikor a Google Analytics egy hash segítségével tárolja egy alkalmazáshasználó minden lépését (mikor melyik menüt kattintottad el az appban), akkor plusz egy szabadon választható adattal szerinted nem deríthető ki, hogy ki az személyesen? Gondolod, hogy a NAV rendszere ennél kevésbé adatérzékenyebb?

    VálaszTörlés
  7. A NAV rendszerébe ennyire kifinomult kunsztok nincsenek. Nem is tudnák megvalósítani. Egyelőre oda jutottak, hogy az alap adatkezelési dolgokat már elég jól kezelik, de egy új dolog bevezetése hónapokra megborítja őket. Lásd legutóbb EKÁER. De itt, ha kápé fizetsz, valóban semmilyen téged azonosító adat nincs, és nem is ez a cél.

    VálaszTörlés
  8. Bár úgy lenne, hogy minden lenyelt korty kávé logolva lenne! Nem lenne több mutyi, rendes fizetést tudna adni minden cég mert nem kellene legális(nak látszó) keretek között versenyre kelni a szürke, esetleg fekete "vállalkozásokkal" és mindenki mindenhol elszámoltatható lenne. De szép gondolat...

    VálaszTörlés
  9. Elnézést, hogy beleszólok, de egyre több automatából tudsz kártyával - ne adj isten, telefonnal vásárolni. Ott már erősen azonosítható leszel.

    VálaszTörlés
  10. Bilibe lóg a kezetek... Sose lesz fehér minden (sajnos) ezzel az ötlettel tudjátok mit érnek el? Hogy a legtöbb kis cég aki italautomatát üzemeltet azt fogja mondani hogy hello. Neki nem éri meg átalakíttatni a gépeket, mert sose térül meg a forgalommal. Vagy kevesebb géppel fog dolgozni. Az hogy ki azonosítható meg ki nem szerintem lényegtelen, Marika néni se tudja ki vagyok amikor veszek egy zacskó tejet nála. (Nem, soha nem veszek tejet)

    VálaszTörlés
  11. Sancho Vi At ahogy Gyula is mondja, ez nem a Google. (Akik ugye szintén tudnak balfaszok lenni, csak más területen.)

    Ha kp fizetek, akkor ha a fejük tetejére állnak sincs mi alapján hozzám kötni a tranzakciót.
    Kártyával vagy mobillal már más lehetne a helyzet, ott már lenne mivel azonosítani, de tudtommal a pénztárgépek esetében sem utazik a tranzakciókkal személyes adat.

    VálaszTörlés
  12. Attila Csongor Kiss Most még és ez a jobbik eset.

    VálaszTörlés
  13. Nádi András még ha úgy lenne is borzasztóan felzaklatna, hogy tudnák mikor hol milyen kávét ittam. :D Amihez kis túlzással elég sokak közösségi oldalát megnézni. (Amit egyébként tényleg néznek ellenőrzések kiegészítéseként.)

    VálaszTörlés
  14. Attila Csongor Kiss Erre is csak azt tudom válaszolni, hogy "most még" :)
    Amit Horváth Gyula is mondott, hogy nem kifinomult a NAV rendszere, de majd egyszer az lesz. :)
    Jó, jó, messze még ez az idő, de ebbe az irányba tartunk, hogy mondjuk a BKV jegykiadó automata köszönt és megkérdi, hogy a szokásosat nyomtassa vagy az italautomata is felteheti ugyanezt a kérdést, hogy a szokásosat kéred.
    A gond inkább az - legalábbis szerintem, pontosabban lehet a gond -, hogy a legtöbb dolgunk - vagy mondhatjuk, az online lábnyomunk - privát cégek kezében van. Persze, az is egy jó kérdés, hogy mi a jobb, ha egy külföldi cég vagy a saját államod rendelkezik ezekkel az adatokkal.
    Előbb- utóbb eljön a "Különvélemény" vagy a "Célszemély" világa.

    VálaszTörlés
  15. Csak nem a mi időnkben.
    Online lábnyom követésre talán csak a guglinak van megfelelő technikája, és persze usere, akiknek van egyáltalán lábnyoma...
    Hivatalokat el kell felejteni, semmijük sincs, max nyaliznak egy egy lábnyomért az illetékesnél. (tudom...)
    Ha nem így lenne, fele ennyi lenne a bűnözés, bűncselekmény. Ami konkrétan nem az. Sajnos...
    Magyarországról beszélünk.

    VálaszTörlés
  16. Attila Ökrös Bármelyik cég képes követni a digitális lábnyomod, kérdés mennyire. Feldolgozni is képes ezeket az adatokat. Nem egy komoly feladat. Tudok olyan online fb szolgáltatásról, mely a piacnak dolgozott a publikus adatokból, és önként és dalolva töltötték bele adataikat elemzés céljából médiatermékek. Azon keresztül meg nagyon durva, szürke és már-már feketepiaci elemzéseket végzett a készítője pénzért. Abbahagyta, mert annyira nem hülye. Hogy eladta, vagy abbahagyta, nem tiszta. Szerintem lenyúlták tőle azok, akik pénzelték. Pedig semmi más nem történt, mind publikus adatokat logoltak, majd követtek végig. Csak senki nem közölte sehol, hogy ez történik. A felhasználása is kétséges volt. Létező termék. Ismerem az embert. Nem kellett hozzá komoly szerverpark.

    VálaszTörlés
  17. Attila Csongor Kiss Nem a NAV-ra gondolok. A NAV backdoort használó bárkire gondolok.

    VálaszTörlés
  18. Sancho Vi At Ezt nem kétlem. De erre is van megoldás. Tor, oszt kezitcsókolom. :))

    VálaszTörlés
  19. Sancho Vi At akárhogy is, de ebben az automatásdiban nem látom a bigbrotheresdit, pláne nem így, mint ahogy a bejegyzésben látható cím sugallja, miszerint „Tudni fogja a NAV egy órán belül, ha italt vesz egy automatából". Nem, nem fogja tudni, hogy én vettem.

    Érdekes módon valamiért időközben már a cikk valós címe sem ez, már csak egy tárgyilagos „Az automatákat is bekötik a NAV-hoz" a cím.
    Miközben a HírStartos URL meg egy másik szenzációhajhász variáció: 20160729_ugy_kotik_be_az_italautomatakat_a_nav-hoz_hogy_olyat_nem_pipaltal.

    A 3 címből kettő nekem nem tetszik, de ezt már azóta hangoztatom folyamatosan, amióta minden sajtótermék lefeküdt ennek a trendnek.

    A gyakorlatban pedig konkrét bírósági eljárások esetében bírósági végzés ellenére is iszonyatosan nehéz a megfelelő információkhoz hozzájutni. Mindenfélét össze lehet gereblyézni a neten, lehet velük statisztikázni, de ez messze van attól, hogy személyesen tartanom kellene valamitől. Nagyon sokfelé szórjuk a lábnyomunkat, erre célirányosan rászállva sokmindent le lehet szűrni, de akkor sem attól kell tartanom, hogy az italautomata lejelenti a forgalmat.

    VálaszTörlés
  20. Pánik keltés, semmi más! Itt az eladott termékek kontrolljárol van szó.

    VálaszTörlés
  21. Kétélű fegyver ez. Mindegyikben van ráció, van valami.
    De tegyük fel így is van.
    1. És akkor mi van.....? Vettem egy Steffl - t. És?...
    2. Ez máshol, igaz munkahelyi szinten, de régóta működik. Németországban (cég üzleti kontakt) az üzemben csak automaták vannak. Szendvics, ásványvíz, üdítő, csoki, sör. Jó bele a pénz, és jó bele az az érme, amit a cafeteria - ból lehet váltani. A dolgozó fizukor vesz XY mennyiségű zsetont, és azzal sörözik, eszik, iszik egész hónapban. Sem a munkáltató nem logolja ki hány sört iszik, sem senkit nem érdekel. Működik a rendszer, úgy, amire kitalálták. Nincs backdoor, nincs nav.

    Mi már a megjelenés előtt Snowden nyomdokain lépegetünk, holott én teljesen más töltetet látok ebben.

    Nálunk a cégnél Cafe + Co kávé automaták vannak. Nincs, mondom NINCS kontroll.... Az ember jön, kávé, cukor feltölt, pénz a zsákba ömlesztve (amiben már előzőleg volt pénz...), rá a csipesz, viszlát.
    Ha azt jelenti a navhoz, hogy épphogy megél, nullszadós, a kutya nem tudja ellenőrizni.
    Kávé per tranzakció : na most próbáld meg öreg....

    A kérdés.
    Te adózol, én adózok, ti adóztok, mi adózunk, lassan a kutyám is adózik. Rossz ötlet ez?.... Bocs, de szerintem egyáltalán nem. Én nem január egytől, holnaptól kötném be őket....

    VálaszTörlés
  22. Attila Ökrös​ Be lehet őket kötni. De ezzel megint csak azt érik el, hogy a gyengébbek feladják mert ilyen feltételek mellett nem éri meg csinálni. Vagy a másik lehetőség, hogy árat emelnek. Ez kinek jó? Az államnak nem, mert kevesebb adó fog befolyni, a fogyasztóknak nem, mert többet kell fizetni, a vállalkozóknak nem, mert megint lehúzzák őket egy olyan rendszerben, ahol törvényes keretek között nem lehet vállalkozni mert éhen döglesz.

    VálaszTörlés
  23. Czira Attila Ez nem így van. Eleve rosszul indulsz.
    Mi az hogy "ilyen feltételek mellett"??? Más feltételek vonatkoznak egy kávé automata üzemeltetőre, mint egy kávézóra ahol minden csészét beütnek? Szerintem nem...
    Minden reggel (5:10-kor) megyek pékségbe. Van kávéfőző, és érdekes beütik. Ott egy 100 - as a kávé, bent 70. Utóbbi adó nélkül, vagy minimálissal. Gondolom. Nem éri majd meg neki? Akkor vigye a pitsába...
    Ez kinek jó? Nekünk. Nem kell hogy XY három négyszáz ezret keressen feketén (fehérben...), így is bőven megvan a korrupt réteg az élet minden területén.
    Persze, én meg jó ha a feléért baszom a rezet izzadok hét napból hatot, nem? Ő meg ebből is lenyúlja feketén. Bassza meg...

    VálaszTörlés
  24. Ezen nem fogok vitatkozni mert egyrészt a kávé luxuscikk, másrészt irigység érződik a szavaidból. Szerintem te is hasonlóképpen csinálnád mint azok, akik szürkén nyomják.

    VálaszTörlés
  25. Czira Attila​ Nem vagyok irigy, és nem csinálnám úgy. Tudnék most is feketén pénzt keresni, akár törvény ellenes módszerrel. Nem kis lehetőség van, és még csak megerőltetni sem kéne magam. Van ismerős Hollandiában, németben, és többi. Nem folytatom. Jó lenne másnak is hiszen kétszer, háromszor ennyit keresnék, többet költenék a boltba, megvenném a vw pólót amin egy hónapja sakkozok, stb., stb.
    De nem teszem bassza meg, hanem bemegyek mindennap dolgozni, mert ez a normális, és a helyén van az eszem...

    Más is szépen éljen, működjön úgy, ahogy azt az adott területen kell. Kereskedő vagy? Akkor adózol mint a kisangyal. Nem? Viszlát....
    Ez ilyen qrva egyszerű Atti. Nem kell ebbe semmi többet belelátni. Nincs itt semmilyen irigység, meg állam, meg semmi. Élünk, és tegye csak szépen mindenki ugyanúgy.... Te is ezt teszed. Miért kivételeznél mással?....

    VálaszTörlés
  26. Attila Ökrös De nem nyereséges ha mindent kifizetsz. Hát kell vagy 5 év veszteséges működés bármibe ha törvényesen akarsz vállalkozni. Kinek van annyi pénze? Vicc az adózási rendszerünk, amiről te beszélsz pedig működik, csak itt Mo-n életképtelen.

    VálaszTörlés
  27. Czira Attila én azt látom, hogy nem az állam, hanem azok ütnek itt-ott ki, akik számla nélkül dolgoznak és miattuk nem lehet normális szinten vállalkozni. Ha őket meg lehetne fogni, feketéből-szürkéből át lehetne rúgdosni őket fehérbe, akkor én is csökkenthetnék árat és ő is el tudná kérni ugyanazt a normálisat. De ehelyett lubickol-lavírozik-kínlódik feketén, lehúz engem és saját magát is, a komplett rendszert, ésszel meg nem fogja fel, hogy a probléma egyrészt ő maga.

    Morálisan a béka segge alatt vagyunk, az ügyeskedés erénynek számít, mert hát fuck the system van és te vagy a hülye, ha mondod, hogy küldöd a számlát és közben elvárás, hogy mivel nem kér számlát csináld olcsóbban... De nem tudom, mert kisadózóként állatira mindegy, hogy számlázok vagy sem, a végeredmény ugyanannyi, semmit nem nyerek vele, ha nem számlázok. (Viszont nyugodtabban alszok, ha kiszámlázom akkor is, ha nagyon erősködnek, hogy de nem kell.)

    Közben Amerikában igazán durván megbasznak (nem, nem csak annyira mint itt), ha ügyeskedsz, és a hétköznapi ember is véres rongyként néz rád, Svájcban meg annyira tök természetes, hogy ez a közösbe adott tartja fenn a rendszert, hogy számla helyett egy szalvéta is megteszi.

    VálaszTörlés
  28. Czira Attila Ez nem igaz. Keress egy olyan kereskedő üzleti vállalkozást, akiben megbízol, és nézd meg a könyvelését, összehasonlítva a mindennapokkal... Szerinted stimmelni fog?... Van olyan vállalkozás szerinted akinél minden stimmel? Szerintem a földön nincs.
    Nem erről van szó. De NE feketén nyeljen le minden lóvét, mert az nem fer! Sem velünk, sem a becsületesen működökkel szemben!
    Kinek van annyi pénze? Hát nekik már biztos, hiszen eddig kontroll nélkül voltak....
    Nálunk napi kb 200 - 250 kávé fogy. 80 Ft átlag mehet. Ugye megvan mennyi az naponta, feketén ....?

    VálaszTörlés
  29. A pályázat útján vett géppel..... Hogy a jó qrva.....

    VálaszTörlés
  30. Én azt gondolom, hogy jelenleg aggályos lenne, ha a NAV ennyire tudná követni az embereket, de nem fogja. Ahogy bármilyen kártyás vásárlás esetén is két különböző tranzakció keletkezik (ezért kapsz két külön bizonylatot), úgy ha automatából vásárolsz is, két külön tranzakció fog keletkezni.

    De.

    Szerintem lassan liberalizálni kell majd a felfogásunkat az adatokról. A saját adatainkról is. Meg kell lassan szokni, hogy igenis, átlátható lesz, ki, mikor, merre jár, mit csinál. Előbb utóbb, akár akarjuk, akár nem. Ez lesz az alap, a kérdés, mit teszünk ezzel a leendő helyzettel?

    Én nem bánom. Nekem nincs olyan titok az életemben, hogy idegeljek emiatt. De persze, sokan vannak, akik meg nagyon is. A politika, a gazdaság is sokkal átláthatóbb lesz ezáltal. Aki erre előre készül, azt nem fogja váratlanul érni :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése