Ugrás a fő tartalomra

Nagyon jó lett a Real VNC Connect server / client működése!

Nagyon jó lett a Real VNC Connect server / client működése! Végre, alapbvan 128-bit titkosított és DynDNS nélkül is megy, és az ingyenes magáncélú verzió elmegy 5 klienssel is.
https://www.realvnc.com/products/vnc/

Megjegyzések

  1. Itt néha van egy kis zavar abban, ki hogy érti a kliens gépet. Az a kliens, amire feljelentkezel a saját gépedről, vagy az, amiről feljelentkezel a saját gépedre.

    VálaszTörlés
  2. Horváth Gyula A szerver az irányított gép, és a kliens csatlakozik fel rá, mint vékony-kliens, ami igénybe veszi a szerver erőforrásait.

    VálaszTörlés
  3. Horváth Gyula Szerintem az utóbbi, tehát az a szerver, amit távolról érsz el. Ha épp az otthoni gépedet éred el másik eszközről, akkor abban a kapcsolatban az otthoni géped tölti be a szerver szerepet. Persze amikor ezt a programcsomagot default feltelepíted, akkor tesz fel szervert meg klienst is, úgyhogy oda-vissza elérheted vele mindkét géped, de ettől még az a kliens, amelyikről indítod a kapcsolatot a szerver felé, utóbbi meg amelyiket távolról macerálod.

    VálaszTörlés
  4. Igen, ez a hivatalos, amit írtok. A terminálszerveres használatnak ez felel meg. Viszont nekünk sokszor a fordítottja is kell, arra meg elég húzós árak szoktak kijönni. Lásd Logmein és Teamviewer.

    VálaszTörlés
  5. Attól még, hogy a céges előfizetés egy sokgépes távvezérlésre komoly összegekbe kerül, még nem változik meg a szerver-kliens logika. Ha a munkahelyedről éred el az otthoni géped, akkor otthon fut a szerver szolgáltatás, ha otthonról a munkahelyit, akkor meg a munkahelyeden fut a szerver. Mellesleg ha csak az ár a probléma, akkor biztos vannak ingyenes alternatívák pld. linux alapon. :-)

    VálaszTörlés
  6. Fordítottja, pl hogy ügyfélnél vagy kint és be kéne csekkolni az irodai gépre? Ezt RDP szépen lefedheti és elég hozzá a saját gépen a Winnek Professional verziója, ami egyszeri kiadás és nem Teamviewer léptékű.
    És emiatt érdemes lehet a tabletet cipelni a noti helyett, ilyesmire bőven elég akár egy 7"-os is.

    VálaszTörlés
  7. A fordítottja az az, amikor az ügyfelek gépén, hálózatán kell a programodat kezelni. Vagy mondjuk egy rendszergazda cégnek az ügyfelek gépeit. Ilyenkor egy saját gépről (nem kell hurcolni, ott ülsz a géped előtt) kell száz másikra feljelentkezni. Erre a távoli asztal valóban ideális, persze kicsit megtámogatva, például a Remote Desktop Managerrel kényelmesebb. De be lehet az ikonokat is szórni egy mappába. Ha kell, hogy egyszerre lássátok a gépet, vagy a távoli asztal nem elérhető (helyi rendszergazda nem szereti, nem tudják a routeren átengedni, stb), akkor kellenek az alternatív megoldások. És persze jó lenne egy központi helyen látni mindent, például azt is, hogy az adott gép online van-e. A Logmein erre nagyon jó volt csak pár éve iszonyatosan elszálltak az árakkal, azóta több megoldás fut egyszerre. A Linux nem valami jó megoldás, ha a gép Windowsos, amit el kell érni, márpedig irodai környezetben a Linux ritka, és egyre ritkább lesz.

    VálaszTörlés
  8. A Linuxot én sem végpontnak, hanem középre gondoltam. Pont azért, amiért a rendszergazdák nem szeretik ki- vagy beengedni az RDP kommunikációt, merthogy valóban biztonsági kockázatot rejthet. Viszont ha mindez SSH vagy VPN csatornán keresztül megy, akkor már nincs ilyen probléma. Ráadásul az egyes gépekre nem is feltétlenül kell telepíteni bármit, portable megoldások is vannak, amivel kialakítható minden, ami a távoli eléréshez szükséges. Csak kell egy átjáró, ami elérhető és biztonságos kapcsolatot biztosít mindkét fél számára. Ezt adja a LogMeIn meg a TeamViewer olyan horror áron.

    VálaszTörlés
  9. Ha a rendszergazda izgulós, akkor csinál VPN-t, és aztán RDP. Ehhez azt használ, amihez gusztusa van, mi el szoktuk fogadni. Egyedül a Ciscora alapozott megoldásokat utálom nagyon, mert az szinte soha, semmin nem megy normálisan, és minden frissítéskor megdöglik.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése