Ugrás a fő tartalomra

Kíváncsi vagyok, hogy

Kíváncsi vagyok, hogy
1.) A kínaiak rendeltek egy halom lego elemet?
2.) Vagy trade mark nélkül legyártották a kompatibilis elemeiket?
3.) Hogy nem fog ez fennakadni az EU-s vámon?
http://www.hirstart.hu/site/h_relocate.php?id=11802706&chk=6486345b2cf018570665f695dc87b558&url=https%3A%2F%2Fprohardver.hu%2Fhir%2Fces_2017_programozhato_robot_lego_korrekt_aron.html

Megjegyzések

  1. Nem rendeltek semmit, lekoppintották. Fáj is a feje a Legónak rendesen miatta, már több helyen olvastam róla, bár akkor ott nem szerepelt a Xiaomi név, csak Kína. És hát annyi dolog jön abból az irányból, aminek egy része eddig is fennakadt a vámon, eztán sem lesz másként. Hogy a Lego tud-e kezdeni ezzel bármit is, az jó kérdés. Lehet itt is indul majd egy Apple-Samsung féle cica harc? Mert ha a Xiaomi tényleg adja hozzá a nevét, akkor esélyes, ha csak kínai, akkor esélytelen.

    VálaszTörlés
  2. Ebből jól látszik, milyen gondokkal küzd a LEGO a nagysága miatt. Hiába nyereséges, hiába monopol, az innováció lassú, az olcsóbb szegmenst érthető stratégia miatt kihagyják. Nincsen stratégiájuk, bevételt hozó megoldásuk a 3rd party megoldásokra, gyártókra.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes...

    Viszont nem gondolnám, hogy lassú lenne az innováció. Szépen fejlesztik a robotikai készleteket, épp most volt hír, hogy megjelentek a kisebb korosztályt célzó készletekkel is. ( engadget.com - Lego Boost teaches kids how to bring blocks to life with code )
    Kialakították profin a fejlesztőeszközöket, amelyekkel ezek programozhatóak. Megjelentek a virtuális építéssel is és mocorognak a tényleges virtuális valóság felé is.
    Olcsóbb szegmenst esetükben nem nagyon tudom értelmezni. Kisebb és nagyobb készletek vannak, bonyolultságtól, mérettől függő árral.
    3rd party stratégia meg az, hogy ők gyártanak és kész. Sokáig még a konkrét gyártást, a saját gyárakat sem szívesen vitték máshová.

    Kíváncsiságból már vettem a kapható kínai másolatokból. Egy fokkal jobb, mint anno volt a keletnémet koppintás, a PEBE, de látható és tapintható méreteltérések vannak az elemek között, némelyik lötyög, másik szorul, kifejezetten karcoló sorjákkal van tele, eleve nem konstansak a színárnyalatok, ugyanabban a készletben 2 piros között látható különbség van, s ez is láthatóan elkezd fakulni, elszíneződni alig 1-2 év alatt, a kerekeken a gumi már elkezdett kikeményedni, amire a több mint 35 éves eredeti készleteimben nincs példa sem. Viszonylag olcsónak mondható, de olyan is...

    VálaszTörlés
  4. El tudom képzelni azért, hogy kínai és kínai között is van különbség, elég nagy ország. Ha ehhez a Xiaomi adja a nevét, akkor talán egy másik gyár terméke.

    VálaszTörlés
  5. Gyanítom meglátjuk. Úgy tűnik, az eddigi kínai másolatokkal sem tudnak mit kezdeni, simán ott vannak a csájnaplázák polcain.

    VálaszTörlés
  6. Másrészt az is meglepne, ha nem lenne valami konstrukciójuk olyan esetekre, amikor valaki a LEGOval szándékosan kompatibilis dolgot szeretne gyártani. Biztos megvan rá a legális lehetőség.

    Jut eszembe, kérdezzük is meg az SBrick háza tájáról Zsolt Szrapkó biztos többet tud erről a témáról, ők is ezen a területen mozognak. Mi a helyzet, hogy működik ez, kell valamit egyeztetni a LEGOval, meg kell venni valamilyen licenszt vagy engedély konstrukciót?

    VálaszTörlés
  7. Hivatalosan biztos kell és van rá bejáratott út. De ugyebár a kínai iPhone és hasonló márkák koppintása sem arról híres, hogy legális. Ettől még dől le a futószalagról a noname verzió. Néha még előbb, mint ahogy az eredetit kiadnák, aztán meg ők perelik az eredeti gyártót. Szóval vicces egy világnézet, de talán a Xiaomi más téma, mégiscsak ők már "valakik".

    VálaszTörlés
  8. SBrick​ nekem is van. Biztos legális úton haladnak. Ráadásul csak kiegészítőt gyártanak, önmagában a termékük nem életképes, talán ezért is legalizálható. Azonban érezhető az illesztésnél a méreteltérés, nehéz rákattintani a LEGO elemeket.

    VálaszTörlés
  9. Én is így gondoltam, hogy egy Kickstarteren valószínűtlen, hogy végig lehetne tolni jogilag nem tisztázott dolgokat, pláne egy LEGO kapcsán nehéz lenne sunnyogni.

    Szóval tuti megvan a lehetőség 3rd partyként is mozgolódni, az egy másik kérdés, hogy ténylegesen miket engedélyeznek illetve hogy kik tudják megugrani a követelményszinteket, amelyekben szintén biztos vagyok, hogy megszabottak és magas szintűek, nem könnyű teljesíteni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése