Ugrás a fő tartalomra

Új kihívója lett az Office-nak


https://www.hirstart.hu/site/relocate.php?rssid=1&rsspid=30&ctype=rss&id=13273335&chk=4f70c96c4a0aff54ad6707ce4bad2885&url=http%3A%2F%2Fbitport.hu%2Fuj-kihivoja-lett-az-excelnek

Megjegyzések

  1. A címen azért nevettem egy jót, kicsit korainak tűnik kihívónak nevezni egy még masszívan fejlesztés alatt álló dolgot.


    „de még mindig az A1 cellára kell hivatkoznunk, ... Ennek egyik példája az, hogy a különböző értékekre nem kell cellakoordinátákkal hivatkoznunk. Azaz mondjuk a negyedéves forgalom behívásához nem kell felkutatnunk, hogy ez az adat melyik lap hányadik oszlopában és sorában van, hanem elég a bevett elnevezésével hivatkozni rá."

    Nagyon régóta Excelben sem csak ez a lehetőség van. Egy ilyen kiemelt fontosságú cellán jobb gomb és Név megadása. Et voila, egy másik cellában máris használhatom pl az =negyedéves_nettó_forgalom*1,27 képletet. Ahol a cella nevét ráadásul gépelése közben intelligensen kiegészítéssel fel is ajánlja ugyanúgy, mint a képleteket is.

    „ám ehhez alaposabban el kell mélyednie a Coda saját, képletekre épülő nyelvében"

    Innentől kezdve helyből rétegfelhasználásra alklalmas csak, mint ahogy TeX/LaTex szedő, szerkesztő rendszer is pl., de mindenesetre ez alapján annyira nem jön át, hogy mitől is annyival egyszerűbb a cucc.

    VálaszTörlés
  2. Azért az FKERES feltételezi, hogy tudod, hányadik oszlopban van a cucc. Igaz, arra is lehet keresés függvényt írni, de azért az nem adja magát olyan könnyen. A HOL.VAN és az INDEX függvények bevonása azért rendesen odavág a könnyű áttekintésnek. Pláne ha nem, vagy nehezen tagolható csak a kód/képlet. Még egy Bash script is jobban áttekinthető.

    VálaszTörlés
  3. A hanyadik oszlopot valóban tudni kell. Viszont a képlet simán nézhet így ki: =FKERES(kereső;táblázat;2;) a megfelelő mezők és régiók elnevezésével.
    Annyit esetleg könnyíthet majd a Coda, hogy mondjuk oszlopfejlécet automatikusan ilyen hivatkozási névnek értelmez, viszont simán van, ahol ezek a dolgok nem annyira egyértelműek, célszerűbb definiáltnak lennie.

    VálaszTörlés
  4. Mondjuk megnézném, hogy az említetteket hogy oldják meg emberbarátibban, mert igazad van, tényleg tud egy kicsit bonylultabb képlet kacifántos lenni, már-már SQL query magaslatokig.

    VálaszTörlés
  5. Még a grep, awk, sed az, ami ennél szebb tud lenni. :D :D :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése