Ugrás a fő tartalomra

A tanult szakmám robotok üzemeltetésével kapcsolatos.

A tanult szakmám robotok üzemeltetésével kapcsolatos. Nem most végeztem. Azonban csak most ér el oda a világ, hogy erre a szakmákra tényleg szükség legyen.
Kína meg fogja szívni, ha minden oda telepített munka visszaköltözik származási helyére, ahol gyorsabban dolgozó robotok váltják fel az olcsó kínai munkaerőt.
http://www.hirstart.hu/site/relocate.php?rssid=1&rsspid=30&ctype=rss&id=11159773&chk=a96d362ddf504ba42a5f8732a648f70c&url=http%3A%2F%2Fwww.tozsdeforum.hu%2Fextra%2Ftech-tudomany%2Felkeszult-a-hagyomanyos-gyartas-koporsoja-71471.html

Megjegyzések

  1. Két kérdés merül fel bennem. Egyrészt Kína nem tudja használni gyártásra a robotokat? Másrészt nem Kína fogja gyártani a robotokat is?

    VálaszTörlés
  2. A robotgyártásnak nagy hagyománya van pl. EU-n belül a németeknél is. Nem hiszem, hogy Kínába vinnék. Ha fel kell gyorsítani a gyártást, akkor azt robotokkal fogják megoldani, nem adják ki Kínának, max a gumigyűrű gyártását. Kínai is tud robotokat gyártani, de mit gyárt vele? Adidas cipőket?

    VálaszTörlés
  3. Hát, ettől még nem látom be, hogy ha ráfekszik Kína a témára, akkor miért ne tudnák ugyanúgy legyalogolni a világot.

    VálaszTörlés
  4. Ha Kínában előbb lesznek munkára foghatóak komplett robot-gyárak, senki nem fog rohadtdrágán EU-ban vagy US-ben új gyárat építeni, milliárdos költségen... Egyetértek Attila Csongor Kiss-el...

    VálaszTörlés
  5. Kérdés, hogy ezek a gyárak mennyibe fognak kerülni? Lehet, hogy a logisztikai költség csökkenni fog, de a termékek ára aligha.
    Egyébként tényleg itt van ezeknek a kora? Mintha egy húsz évvel ezelőtti Deltában is ilyet harangoztak volna be. Persze, ez egy kis trollkodás volt:)

    VálaszTörlés
  6. Engem az gondolkodtatott el egy kicsit, hogy ha van egy robotizált termelőegység Kínában és egy pont ugyanolyan mondjuk Spanyolországban akkor a kettő között milyen gyártási költségkülönbségek jelentkezhetnek. Mivel csekély a humán munkaerő (programozó, karbantartó...) így szerintem érezhető különbség a gyártás során nem lesz...

    VálaszTörlés
  7. Amin pedig én agyalok, hogy MIÉRT van itt a MOST? Mikor évtizedek óta vannak ilyen jellegű gyárak - igaz részben robotosodott - , főleg az autóiparban. Ráadásul a technológia sem új.

    VálaszTörlés
  8. Nádi András azért most, mert a régi robotok nem említhetőek egy lapon a maiakkal. A régi idők robotjai mintha favágók lennének a maiakhoz képest. Régen fix méretű, nem hajlékony, nem változó munkadarabokkal dolgoztak, manapság már képesek bőrrel, szövettel is dolgozni. Régen korlátozott volt a felhasználási terület, manapság egyre szélesebb körben lehetséges használni őket.

    VálaszTörlés
  9. Én sem igazán értem a mostot és a technológiai fejlettséget sem érzem igazán indoknak. Már régen vannak mindenféle anyaggal dolgozó gyártósorok, a hogyan készült sorozatban nagyon durva dolgokat látni már régóta. Egyik kedvencem a perec hajtogatása, márpedig a lágy tészta eléggé egy képlékeny valami, de megoldották.

    Én inkább olyasmikben látnám az okát, hogy például mostanra nőtt fel egy olyan generáció, amelyik már inkább ilyesmiben gondolkodik, megvalósítás és finanszírozás szintjén is.
    Másik, ami eszembe jutna, hogy a hagyományos gyártósorok (amelyek eddig sem feltétlen voltak egy célúak, rég vannak univerzálisak, amelyeken változatos munkadarabokat lehet előállítani) mostanra termelték igazán ki az árukat. A hagyományos gyártással már nem tudják tovább csökkenteni a költségeket, jöhet az automatizálás végletekig kitolása. (Bár szerintem eddig is volt példa gyakorlatilag teljes automatizálásra.)
    Korábban is így működtek a dolgok, hogy technológiákat csak a megtérülésük után eresztettek el, akár még olyan áron is, hogy visszatartották a már létező és utána következő fejlettebb technológiát.

    Szóval szerintem nem elsősorban technológiai okok vannak a háttérben.

    VálaszTörlés
  10. Zsolt Menyhart Azért ezzel egy ici-picit vitatkoznék. Pontos időt nem fogok tudni mondani, sőt azt sem, hogy hol láttam anno, de bizony már léteztek "szabó" robotok, "akik" kiterítették a szövetet és az adott szabásmintának megfelelően - a lehető legoptimálisabban - kiszabták az anyagot. Nagyanyám,Anyám,Keresztanyám női szabó volt, ezért is kaptam fel anno a fejem erre a hírre.
    Természetesen, nem elvitatható az, hogy a technológia és a felhasználási lehetőségek is bővültek, de egy picit furának szoktam találni a "varázsütésre mindenki egyszerre kezd el ugyanazon agyalni" dolgokat.

    VálaszTörlés
  11. Attila Csongor Kiss Igen, én is inkább erre a gazdasági "szálra" tippelnék, mint kiváltó ok. Jó, nem mellesleg lehetnek politikai aspektusai is egy-egy gazdasági döntésnek.

    VálaszTörlés
  12. Mikor megépült jó régen az első Suzuki gépsor hazánkban, hamar letakarták a robotokat, mert a magyar kéz olcsóbb volt, mint a robotok üzemeltetése. Ennek a világnak vége lassan.
    Kína szuper hatalom lett, nagy gazdasági erővel. A fenti cikkben is ott a válasz, hogy ezzel párhuzamosan el kezdett nőni a kínai munkaerő költsége. Arról nem szól a cikk, hogy a háttérben milyen megállapodások köttetnek az USA és az EU között a kínai gazdasági élénkülés lassulásainak kompenzálására és a válságunk túllépésére. Azért eléggé oda fog tudni vágni Kínának, ha nem viszik oda a multik a robot gyártó tudást. A kínai robot nem lesz olcsóbb csak azért, mert kínai. Ráadásul messze van. A cipőket igaz hogy sok esetben hajókon rakják össze a rabszolgák, de lassú a hajóút, és ha annál hamarabb több cipő gyártható, akkor nem kell a kínai rabszolga hajó sem.

    VálaszTörlés
  13. A következő életemben John Connor akarok lenni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése